ESPECTRES
Espectres neix el 2007 i després d’una llarga trajectòria de concerts arreu de Catalunya publica el seu primer disc el 2012 Abans no s’acabi el món. El 2016 arriba el seu segon LP Romàntic bruixot que suposa un salt qualitatiu i una nova maduresa. Aquest 2020 arriba el seu tercer disc d’estudi en forma EP de quatre cançons: Banana sideral.
Espectres són:
Marc Sanz: Veu, cors, guitarra elèctrica i guitarra acústica.
Noël Meya: Bateria, veus i guitarra acústica.
Marc Pagès: Baix.
En aquest disc han col·laborat Guillem Caballero (teclats) i Andrés Gallego (cors a "Modern")
BANANA SIDERAL (La catenària, 2020)
Passió, bogeria, gamberrisme, rock i un toc d’experimentació per portar la seva música a un altre nivell i a una nova dimensió. Nostàlgics dels monstres musicals del darrer segle però sempre amb una mirada al present. Si una paraula pot definir la música d’Espectres és energia.
Modern esdevé el single d’aquest nou treball. En un tema digne dels Franz Ferdinand més ballables i una tornada que recorda als Nirvana més potents. Espectres ens expliquen en to irònic i alhora confessional que volen ser moderns, que volen ser joves, que volen sonar on sonen els grans artistes (ara influencers), conscients que el mercat musical és una gran pirotècnia on un dia pots ser heroi i al següent un “venut”.
Suca pa és una cançó d’inici pop amb un motiu i melodia principal que recorda els millors himnes d’Stephen Malkmus. Aquí en Marc Sanz ens parla d’una possible retirada a la caverna, mentre que a mesura que s’atansa el final entre acústiques delicioses i teclats màgics, tornem a la recurrència del navegar, del ser hàbils, del viure al marge.
Els decadents s’obre com el tema més relaxat del EP, una elegia hippie que pot recordar a les èpoques salvatges i psicodèliques de la història del rock i el pop. La lletra ens encomana a viure el present, entre guitarres slide i sintetitzadors que juguen i emmarranen sota un base rítmica precisa i solida, no exempta d’algunes filigranes. Preciosisme vital a ritme de percussions i teclats.
Fer i desfer és el tall en to funk que conclou el nostre viatge. Amb una introducció inspirada en els primers treballs dels Artic Monkeys, la cançó ràpidament es converteix en una tema ballable de to retro (atenció al gran acompanyament i solo de Guillem Caballero als teclats). Espectres ens encomanen a fer i construir mentre despatxen alhora que presenten el nou EP.
I per postres, una banana sideral que sura a l’espai exterior com a portada i posa la rúbrica i cirera final a una peça de pastisseria tradicional i moderna. Bon profit!
Aquest disc ha estat produït per Espectres i Andrés Gallego, i enregistrat a Bee One Studio de Barcelona al novembre de 2019 i Masteritzat per Marco Morgione a Micromaltese.